4 razlogi, zaradi katerih bi v vašem domu morali imeti rože

  1. Čistijo zrak v vašem domu

Sveže cvetje oddaja čudovit vonj, ki vaš dom naredi svež in dišeč. Ne samo to – nekatere rastline lahko zrak v prostoru tudi očistijo in prefiltrirajo. Med te sodijo: lilije, gerbere in bromelije. Glede na študije bi naj odstranile škodljive strupene snovi iz zraka in celo izboljšale kakovost vašega spanca, saj proizvedejo veliko količino kisika. Zelo priljubljena rastlina je tudi evkaliptus, ki ima blagodejne učinke na kašelj in prehlad. Pogosto se uporablja v kopalnici, kjer ga lahko namestite v tuš kabino in se prepustite svežemu, omamnemu vonju. Vrtnice bodo poskrbele za romantičen izgled in sproščeno atmosfero v prostoru zahvaljujoč njihovim aromaterapevtskim močem.

  1. Poživijo prostor in duha

Postavite rože na takšen prostor, da jih boste ves čas videli s kotičkom očesa. To vas bo spravilo v dobro voljo, naj pa bi tudi imelo velik vpliv na našo povezavo z drugimi ljudmi. Harvardska študija iz leta 2006 je pokazala, da se je tistim udeležencem raziskave, ki so imeli rastline v domu, opazno izboljšalo počutje, razvili pa so tudi višji nivo empatije do drugih ljudi. Če čutite, da v vašem domu prevladuje negativna energija, potem bi le en sam šopek svežih lilij prinesel veliko svežine in pozitivne energije v vaš dom.

  1. Pripomorejo k boljšemu videzu vašega doma

Na srečo imamo na svetu toliko vrst rastlin, da lahko izbiramo med neštešo barvami, oblikami in velikostmi. So popoln način, da dom malce popestrimo, uporabimo pa jih lahko tudi za dekoracijo in kombinacijo k celotnemu dizajnu doma. Izbira rož, ki pašejo v določen dom je dokaj enostavna. Če je vaš dom toplih barv, lahko dodate cvetje nežnejših barv. Bela barva bo povezala tople barve in dodala malce nevtralnosti. V kolikor pa je vaš dom svetel, bel in bolj ostrega videza, pa lahko dodate toplejše barve, ki bodo ustvarile čudovit kontrast in razbile monotonost. Z zelenjem in lončnicami ne morate zgrešiti pri nobeni kombinaciji, saj bodo v vsak prostor dodale pridih svežine in občutek domačnosti.

  1. Izboljšajo vaše počutje

Pogosto se rože podarijo nekomu, ki okreva za kakšno boleznijo. Razlog za to je, da imajo rože pozitiven psihološki učinek, ki pripomore k boljšemu počutju. Poleg psihološkega, imajo tudi fiziološki učinek. Raziskavo so pokazale, da lahko rože celo znižajo krvni pritisk, zmanjšajo občutek bolečine in anksioznosti ter pomagajo pri kronični izčrpanosti. Že sam pogled na rastline v vašem domu lahko ima dober psihiološki učinek, ki zmanjša stres in pripomore k sprostitvi. Dokazano je tudi, da rože izboljšajo kognitivne sposobnosti, če jih postavite blizu vašega študijskega kotička ali pisarne.

Neverjetno je, kako lahko rastline vplivajo na naše počutje. Vse, kar potrebujete za delček pozitivnega vzdušja, sprostitve ali motivacije je šopek vaših najljubših rož ali trajnica, ki jo boste postavili v vaš najljubši kotiček.